Verwondering is het begin van wijsheid

– Socrates- 

Waar liggen jouw roots?

Coaching traject bij De Langen Consultancy

Over Interculturele coaching
Vier jaar geleden kwam ik als coach in contact met een manager van een onderwijsinstelling.  Samen blikken we terug op de afgelopen jaren; ‘Wat heeft het coach traject mijn coachee gebracht’.  En ook; hoe heeft het mijzelf verrijkt?

Op zoek
Mijn coachee was op zoek naar een coach om te helpen de weerstanden in haar team te overwinnen. Naar iemand die begrijpt waar ze naartoe wil met de afdeling en begrijpt dat zij dit niet alleen aan kan. Via afdeling HR, van de organisatie waar zij werkt, kwam ik in contact met haar. Na een klik gesprek, zijn we het traject ingegaan.

Van offline naar online
Ik ben sinds 2010 als externe coach verbonden aan deze onderwijsinstelling. Inmiddels ken ik de organisatie goed, waardoor ik goed in kon spelen op vragen van mijn coachee. In eerste instantie vond dit coach traject offline plaats. Later zijn we online gegaan. Zij had hierdoor geen reistijd meer, dat kwam haar goed uit met haar drukke baan. Verrassend was dat de online coaching even effectief bleek als offline coaching.

De vraag
Mijn coachee vertelde mij dat ze vastliep in het leiding geven. Ze bereikte haar doelen in het werk niet en dat frustreerde haar enorm. Ze wilde graag samen werken met haar team en haar collega-managers, maar ze had het gevoel vooral tegenwerking te krijgen. Ze had werkelijk geen idee hoe hiermee om te gaan. Ze heeft haar roots in een Zuid-Europees land, waar de mensen meer vanuit emotie op elkaar reageren.  Het viel haar op dat mensen in Nederland meer logisch rationeel reageren. Dit is een verschil. Als ze dit ter sprake brengt, zeggen mensen wel te willen reageren op haar emotie zoals passie, maar dat dit ook deels afschrikt. Dit geeft haar een gevoel van anders zijn. Dit voelt naar.

Het traject
In de coaching zijn wij daarom gestart met cultuur. Hoe doen wij dat hier? Aanleren van managementvaardigheden, logisch-rationeel argumenteren. Inzicht en bewustwording.

Ondernemersgezin
Zelf ben ik van origine Nederlandse, afkomstig uit een ondernemersgezin in Groningen. Ook ik merkte in mijn inmiddels jarenlange ervaring als verandermanager dat mijn emoties mij soms ook in de weg zitten, vooral als het gaat om diplomatiek samenwerken, hoger in de organisatie. De knelpunten die mijn coachee ervaart, herken ik als coach zeker, terwijl ik in Nederland geboren ben.

Kennis en ervaring
Mijn eigen ervaringen als manager en interim/verandermanager heb ik gebruikt voor mijn coach gesprekken met mijn coachee. Hierdoor kreeg zij meer inzicht in de Nederlandse organisatie en cultuur. Dit was voor haar waardevol. Zij voelde zich niet als mens afgeschreven, maar zag in dat het hier ging om interculturele verschillen. En dat hoe hoger je in een organisatie komt, hoe meer logisch – rationeel argumenteren de norm is. Terwijl wij mensen natuurlijk ook emoties hebben. Dit kan ons belemmeren, dan wel verder brengen. Goed om hierbij stil te staan. Vooral; ‘hoe doe je dit?’ Is een kernvraag en leervraag om nader te onderzoeken en is voor iedereen anders. Dit maakt iedereen uniek, in de coaching leer je hoe dit voor jou is.

Coaching is belangrijk!
We zijn inmiddels vier jaar verder en mijn coachee werkt nog steeds met plezier als manager. Ze krijgt momenteel veel lof. Ze is niet vergeten hoe het de afgelopen vier jaar zijn verlopen. Het waren moeizame jaren. Bij veel veranderingsvoorstellen werd ze veroordeeld of tegengewerkt. Het was moeizaam en stroperig. Een heel proces, waar ze met moeite haar hoofd boven water kon houden. Vaak ook kreeg ze te horen, dat ze te emotioneel was.

Emoties in organisaties van groot belang!
Mijn coachee vertelt wat het coaching traject haar heeft opgeleverd: ‘José is niet bang voor emoties,  kan goed luisteren en heeft mij goed geholpen’. ‘Ze zegt altijd: Waardeer de verschillen!’ En stel oordelen uit, voor zover jou dit lukt. Alles draait om persoonlijke ontwikkeling en bewustwording. Door inzicht ontstaan de mooiste resultaten. In zuidelijke landen hebben mensen hun emoties meer voor op hun tong liggen. José vraagt door en is geïnteresseerd en helpt mij om dit om te buigen naar gewenste verander stappen. Door samen te zoeken naar een werkwijze die past binnen de organisatie en de Nederlandse cultuur. Hierdoor heb ik veel meer bewustwording ontwikkeld en inzicht gekregen in gedrag voor mij dat als manager wel werkt, om mijn doelen te bereiken.  Coaching is noodzakelijk. Voor managers, en ook voor mensen vanuit zuidelijke landen.  Nederland is een land waar je veel kunt bereiken in organisaties. Heel fijn, maar om deze cultuurbrug te overbruggen is José als coach helpend geweest. Ik vind het nu nog belangrijker om samen te werken, vanuit wederzijds begrip. Het is belangrijk om cultuurverschillen slim in te zetten. Slim, emotioneel én professioneel; dit samen brengen.

Oordelen
Mijn ervaring is dat ook collega’s soms onbedoeld snel oordelen. Vooral als je anders bent. Ik praat bijvoorbeeld Nederlands met een buitenlands accent. Dit valt op. Doordat ik mij nu meerdere malen heb bewezen gaat het goed. Van vermoeiend naar moeiteloos.

Cultuurbrug
Mensen zijn zich vaak helemaal niet bewust van de cultuurbrug. Het is geen onwil. Het is eerder zo, alles wat anders is, voelt in de kern onnatuurlijk, dat gaan we vermijden. Dat is menselijk en als je dit begrijpt kun je hiermee leren om te gaan. Dit is voor iedereen verschillend.

Waardeer de verschillen!
Oordelen loslaten en omarmen wat anders is! Dat is wat coaching bij kan dragen, door bewustwording en inzicht. 

Kennismaken?

Neem vrijblijvend contact op!

Deel dit bericht

Ik ontvang graag het gratis E-Book mijn pad naar persoonlijk leiderschap

Kennismaken?

Heb je een vraag  om informatie of wil je graag even kennismaken? 
Vul onderstaand formulier in en stel je vraag, je krijgt zo spoedig mogelijk antwoord, uiterlijk binnen 2 werkdagen. 

Contactgegevens

Heb je gevonden
wat je zoekt?

Kan ik je helpen?