Verwondering is het begin van wijsheid

– Socrates- 

Soft Skills versus Hard Skills

Het wordt steeds belangrijker om stil te staan bij persoonlijk leiderschap en wendbaarheid, merk ik in organisaties en in onze maatschappij. Verandering is inmiddels continu aan de orde van de dag, dus constant aanwezig……
Op welke manier past persoonlijk leiderschap hierbij?

Persoonlijk Leiderschap gaat met name over onze soft skills. In tegenstelling tot onze hard skills.
Wat is het verschil denk je nu misschien?

Het verschil lijkt misschien duidelijk: hard skills zijn de technische vaardigheden die nodig zijn om een rol te vervullen, hiervoor heb je meestal een opleiding gevolgd, om deze vaardigheden aan te leren.  Soft skills zijn daarentegen de menselijke vaardigheden, die nodig zijn om een rol/functie in jouw werk op een prettige wijze, in relatie tot jouw collega’s, te vervullen. Dit geldt natuurlijk bijvoorbeeld voor een groot deel voor leidinggevenden,  waarin het enorm belangrijk is hoe je communiceert en informatie overdraagt en hoe je verbinding maakt met de mensen om jou heen en waar je leiding aan geeft. Eigenlijk heb je als manager vooral soft skills nodig. 

We zijn over het algemeen vaak nogal geneigd ons te focussen op onze hard skills. Denk aan de opleiding die je hebt behaald of het vak dat jij beoefent. Bijvoorbeeld dat van manager of verpleegkundige.  Als manager heb je je verdiept in  de bedrijfsmatige aansturing of financiële zaken.
Maar het zijn jouw soft skills, die jou helpen om succesvol te zijn!
Een voorbeeld? Stel jij kunt heel goed prioriteren in jouw werk én geeft jouw grenzen helder aan. Dan zou het zo maar kunnen zijn dat jij jouw taken op een snelle en zorgvuldige manier afrondt. Het loopt lekker vind jij! Dit in tegenstelling tot jouw collega. Hij heeft moeite heeft zijn tijd te bewaken. Hij gaat teveel mee in gesprekken, zegt teveel ‘ja’ tegen vragen die op hem afkomen. Het gevolg? Deze collega heeft inmiddels nog maar weinig energie over en oogt vermoeid. 
Een ander voorbeeld dat ik gisteren hoorde in mijn werk: een nieuwe manager gaf aan bij het kennismakingsgesprek met zijn nieuwe team dat hij een hele goede manager is. Hij verloor door zijn uitspraak direct het vertrouwen van zijn team, ze vonden hem een opschepper, dit is niet meer goed gekomen… hoe hij ook zijn best deed….Hij heeft een andere baan gezocht….

Herkenbaar?
Zelf vond ik het ook lastig mijn soft skills te ontwikkelen.  Ik wilde graag tegemoet komen aan iedereen, met als gevolg dat ik steeds harder ging rennen… ik voelde me steeds gehaaster. Dit was voor mij niet prettig en ja wat was ik moe…..Hier ben ik dan ook uiteindelijk maar mee gestopt, ik ben het anders gaan doen, dit was wel een behoorlijke omslag voor mij.

Een dergelijke ontwikkeling staat voor mij voor persoonlijk leiderschap. Je leert jezelf steeds beter kennen door jouw persoonlijke ervaringen. Je weet langzamerhand steeds beter wat je wilt, wat je kunt en wat je nog wil ontwikkelen.  Nu ben je jouw soft skills aan het ontwikkelen en dat is mooi!

Als jij jouw persoonlijk leiderschap serieus neemt, dan sta jij stil bij de doelen die jij graag wil behalen. Je neemt hier de tijd voor en denkt hierover na.
Wendbaarheid is essentieel: je voelt aan wanneer je bij moet sturen en doet dit dan ook daadwerkelijk! Dit is in de praktijk best een behoorlijke uitdaging, want we leven in een kennismaatschappij en raken vaak nogal overweldigd door alles wat er op ons afkomt. 

Een toepasselijke quote van Cruijff is: 
Je ziet het pas als je het door hebt

Hierbij wil ik je meegeven, dat je met mildheid naar jezelf mag kijken, maar wel aan de slag kunt gaan, want soft skills zijn actief te ontwikkelen!

In mijn online training persoonlijk leiderschap plus-traject kun je geheel in eigen tijd jouw training Persoonlijk Leiderschap volgen én kun je online ‘live’ wekelijkse Webinars volgen, waarin jouw vragen behandeld worden en online coaching wordt aangeboden!
Nu nog tegen een gereduceerd tarief van slechts 399,00 euro tot 1 juli! Dus neem snel actie!

Kennismaken?

Neem vrijblijvend contact op!

Deel dit bericht

Ik ontvang graag het gratis E-Book mijn pad naar persoonlijk leiderschap

Meer lezen:

Kennismaken?

Heb je een vraag  om informatie of wil je graag even kennismaken? 
Vul onderstaand formulier in en stel je vraag, je krijgt zo spoedig mogelijk antwoord, uiterlijk binnen 2 werkdagen. 

Contactgegevens

Heb je gevonden
wat je zoekt?

Kan ik je helpen?